حوزه آموزش
مقدمه:
جهاددانشگاهي با پشتوانه 33 سال تجربه علمي و عملي و با برخورداري از ظرفيتهاي متنوع و به روز، در سراسر كشور فعاليت آموزشي دارد و قادر به ارائه خدمات آموزشي به عموم جامعه و تأمين نيازهاي آموزشي دستگاهها و نهادهاي دولتي و غيردولتيدر سطح كشور ميباشد. آموزشهای جهاددانشگاهی با هدف توسعه منابعانسانی و متناسبسازی قابلیتهای تخصصی افراد با نيازهاي تخصصيكشور بنیان نهاده شده تا در سایه آن، کارآییهای لازم برای پذیرش و ایفای موثر وظایف اجتماعی و شغلی کسب گردد. محورها و زمینههای اصلی آموزش در جهاددانشگاهی عبارتند از:
• آموزش عالی(مقاطع دکتری، کارشناسی ارشد، کارشناسی و كارداني)
• آموزش عالی علمی- کاربردی (کارشناسی ارشد، کارشناسی و كارداني)
• آموزشهای تخصصي پيشرفته، تخصصي و آموزشهاي عمومي- مهارتي (فراگيران آزاد و فراگيران دستگاههاي اجرايي)
* توانمنديهاي آموزشي جهاددانشگاهي
• گستردهترين و پيشرفتهترين شبكه آموزشي در سراسر كشور
• گستردگي واحدهاي آموزشي در سراسر كشور (133 مركز باظرفيت 000/600 نفر در سال)
• طراحي، تدوين و تصويب بيش از 700 عنوان دوره در هفت گروه آموزشي تخصصي
• مجري برگزاري دورههاي آموزش عمومي و تخصصي ويژه كاركنان دولت در سطح كشور با مجوز از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و تأییدیه مرکز آموزش سازمان ملی استاندارد ایران
• مجري برگزاري دورههاي آموزشي شهرداريها و دهياريها و نیز آموزش خانواده نیروهای مسلح کشور
• بكارگيري فناوريهاي آموزشي روز و برخورداري از سامانه يكپارچه آموزشهاي مجازي
• پذيرش 152 دانشجو در مقطع دكتراي پژوهشمحور با اخذ مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در سالهاي 90،91 ،92 و 93
• بزرگترين متولي برگزاري دورههاي آموزشي بدو استخدام و آزمون موفقيت و صدور گواهي
• برگزاري آزمونهاي آنلاين كاركنان دولت از جمله صدا و سيما در سراسر كشور
• عقد قرارداد و تفاهم نامه با بيش از170 وزارتخانه، سازمان ودستگاه اجرايي دولتي و خصوصي
• توليد بستههايآموزشي تخصصي استاندارد در گروههاي آموزشي مختلف
• بوميسازي مدل آموزشهاي بينالمللي در ايران جايگزين شركتهاي خارجي
• ارائه فعاليتهاي آموزشي دانشمحور، مهارت محور، پژوهشمحور، شغل محور و محصول محور
• ارتباط با مراكز آموزشهاي بينالمللي عالي و تخصصي پيشرفته و صدور گواهي مشترك
• انجام مستمر نيازسنجي در سطح جامعه و دستگاههاي اجرايي و تدوين دورههاي جديد بر اساس نياز بازار كار
* آموزش عالی؛ رویکرد حرفهای جهاددانشگاهی به آموزش
جهاددانشگاهی فعاليتهاي آموزش عالی خود را با تاسيس مؤسسه آموزش عالي جهاددانشگاهي در سال1372 آغاز نموده است و امروزه در سراسر كشور با دو دانشگاه "علم و فرهنگ" و "علم و هنر" در تهران و يزد و همچنين شش موسسه آموزشعالي در "كاشمر"، "همدان"، "رشت"، "خوزستان"، "كرمانشاه"، "اصفهان" و همچنين 47 مركز آموزش عالي علمي- كاربردي در چهار مقطع كارداني، كارشناسي، كارشناسيارشد و دكتري اين فعاليت را ادامه ميدهد. جهاددانشگاهي هماكنون عهدهدار آموزش حدود000/26 دانشجو در دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و بيش از 000/65 دانشجو در مراكز آموزش عالي علمي– كاربردي ميباشد.
تقويت كيفي دورههاي آموزشي، تاکید برتحصیلات تکمیلی و افزایش ظرفیت در این حوزه، تعامل موثر آموزشي با دانشگاههاي معتبر بينالمللي، حرکت در جهت رفع نیازهاي داخلی و توسعه آموزشهاي عالي، طراحي و ايجاد نخستين دانشگاه نسلسوم (دانشگاهكسبوكارمحور)، ايجاد مركز توانمندسازي علمي و عملي دانشجويان و همچنين ايجاد و راهاندازي دانشگاه بينالمللي اكو(مشتركبا كشورهاي عضو اكو) چشمانداز آينده جهاددانشگاهي در حوزه آموزش عالي محسوب ميشود.
* جذب و پرورش دانشجوی دکترای پژوهش محور
رويكرد آموزشی جهاددانشگاهي در آموزش عالی، تمركز بر توسعه دورههای تحصيلات تكميلي با همكاري پژوهشگاهها، پژوهشكدهها و گروههای پژوهشی جهاددانشگاهي در جهت استفاده بهینه و مطلوب از ظرفیتهای علمی و دستاوردهای پژوهشی در امر آموزش است. جهاددانشگاهی با اتكاء به سابقه پژوهشي و پشتوانه قوي خود توانست پس از اخذ مجوز دورههای دکترای پژوهش محور طيسالهاي90، 91 ، 92 و 93 در بيش از 38 رشته از وزارتخانههاي علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ظرفيت پذيرش 152 دانشجوي دكتري را اخذ نمايد. محور اصلی فعاليتهای دوره دکترای تخصصی پژوهش محور، کسب دانش و مهارت از طريق پژوهش هدفمند و نوآوری در يک موضوع خاص با توجه به نيازهاي اصلي كشور است.
* دانشگاه علم و فرهنگ
دانشگاه علم و فرهنگ با هدف ارتقاء سطح دانش و فرهنگ جامعه و تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز كشور تأسیس شده و از پشتوانه علمی و آموزشي جهاددانشگاهی و ارتباط نهادینه با مراكز علمی و پژوهشی برخوردار است. دانشگاه علم و فرهنگ با سابقه نزدیک به دو دهه فعالیت آموزشی و با داشتن دورههاي آموزشي كارداني، كارشناسي، كارشناسيارشد و دكتري یكی از بزرگترین دانشگاههای غیردولتی(غير انتفاعي) ایران به شمار میرود. برخی از مهمترین دستاوردهای این دانشگاه عبارتند از:
• توسعه گروههاي آموزشي علوم پايه در سطح كارشناسی، كارشناسیارشد و دكتری
• تاسيس چهار دانشكده فني و مهندسي، علوم انساني، هنر و معماري و علوم گردشگري
• توسعه کمی و کیفی رشتههای گوناگون در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری
• كتابخانه مجهز مطابق با امكانات و نيازهاي روز دانشجويان و متصل به بانكهاي معتبر علمي
• توسعه همکاریهای علمی و پژوهشی با پژوهشکدههای جهاددانشگاهی و همکاری علمی با دانشگاههای معتبر خارجی
* دانشگاه علم و هنر
دانشگاه علم و هنر جهاددانشگاهی با هدف ارتقاء سطح دانش و تامین نیروی انسانی متخصص موردنیاز کشور تاسیس شده است و از پشتوانه علمی و تحقیقاتی جهاددانشگاهی برخوردار است. دانشگاه علم و هنر، هم اکنون بزرگترین دانشگاه غیرانتفاعی استان یزد و پنجمین دانشگاه غیرانتفاعی کشور میباشد. دانشگاه علم و هنر در حال حاضر با 25 کد رشته کارشناسی ارشد، 38 کد رشته کارشناسی پیوسته و 28 کد رشته کارشناسی ناپیوسته و کاردانی، دانشجو در سه محل تحصیل اردکان، اشکذر و یزد فعالیت میکند.
برخی از مهمترین دستاوردهای این دانشگاه عبارتند از:
- توسعه تحصیلات تکمیلی در مقطع کارشناسی ارشد و تاسیس رشتههای موردنیاز به عنوان نمونه کارشناسی ارشد گردشگری، زیست شناسی سلولی مولکولی، مدیریت مالی و ...
- تأسیس سه دانشکده علوم انسانی، فنی مهندسی و هنر و معماری
- ارتباط با صنایع استان یزد و حرکت به سمت دانشگاه کارآفرین با استفاده از پتانسیلهای صنعتی استان یزد
- برگزاری جشنوارههای ملی و کشوری در زمینههای مختلف مانند جشنواره ملی فرش دستباف ایران
مراكز آموزش عالی علمي -كاربردي جهاد دانشگاهي، شبکه گسترده آموزشی در سراسر کشور
توسعه مراكز علمي– كاربردي جهاددانشگاهي باهدف ايجاد مهارتهاي شغلي و حرفهاي و رشد استعدادهاي دانشجويان براي تصدي مشاغل و ارتباط دانش و مهارت شاغلين با جامعه؛ از جمله برنامههاي مهم آموزشي جهاددانشگاهي است. مراكز آموزش عالي علمي- كاربردي جهاددانشگاهي با 47 شعبه، دستاندر کار آموزش 66297 دانشجو در 1223 کد رشته محل و 102 عنوان رشته در مقاطع كارداني، كارشناسي و كارشناسيارشد فناوري میباشند. توسعه دورههای مهارتمحور کارشناسیارشد و افزایش کیفیت آموزشهای ارائه شده از مهمترین اهداف پیش روی شعب علمی- کاربردی جهاددانشگاهی محسوب میشود. انتقال دانش كار و ايجاد مهارتهاي شغلي و حرفهاي، ايجاد تواناييهاي لازم در متصديان مشاغل همگون براي كاربرد علوم و تكنولوژي و همچنين ايجاد و توسعه تحصيلات تكميلي مهارت محور و فناور محور از مهمترين اهداف شعبههاي مراكز علمي- كاربردي جهاددانشگاهي در سراسر كشور به شمار ميآيند.
* آموزشهای تخصصي کوتاه مدت جهاددانشگاهی، فراگیر و باکیفیت
جهاددانشگاهی مفتخراست که با هدف کمک به ارتقاء سطح دانش و فرهنگ جامعه، آموزش بیش از سه میلیون فراگیر را در سراسرکشور به عهده داشته و زمینههای مناسب را برای بهرهمندی همهجانبه از توان علمی و تخصصی موجود در جامعه فراهم سازد.
* آموزشهای کوتاهمدت جهاددانشگاهی در قالب دورههای زیر دستهبندی میگردند:
• دورههای عمومی
• دورههای تخصصی و تخصصی پیشرفته
• دورههای ویژه کارکنان دولت
• دورههای ویژه کارکنان صنایع و بخش خصوصی
تدوین محتوای علمی بیش از 700 دوره آموزشی کوتاه مدت مصوب و ارائه مجوزهای لازم همراه با برخورداری از 133 مرکز آموزشی با ظرفیت بیش از 600 هزار فراگير در سال از جمله دستاوردهای مهم آموزشهای کوتاهمدت جهاددانشگاهی است که با هدف كمك به تربیت نیروی کار متخصصین جامعه، توسعه آموزشهاي تخصصي تركيبي محصول محور، ارتقاء سطح دانش شاغلان و دانشآموختگان دانشگاهها و به منظور افزايش كارآیی آنها و ایجاد فرصت بازآموزی دانشهای تکمیلی و مهارتی شکل گرفته است.
* آموزش های تخصصی و تخصصی پیشرفته؛ رویکرد پژوهش محور جهاددانشگاهی به آموزش
جهاددانشگاهی با رویکردی پژوهشمحور اقدام به طراحی و تدوین بیش از 510 دوره آموزشی تخصصی و تخصصی پیشرفته در واحدها، پژوهشگاهها، پژوهشکدهها و گروههای پژوهشی خود نموده است که گامی در جهت توسعه کاربردی آموزش بوده و یکی از افتخارات آموزشی این نهاد به شمار میآید. توسعه آموزشهاي "فراتکنولوژي" به منظوراستفاده بهینه از توانمندیهای تخصصی جهاددانشگاهی و ارتقای سطح دانش و مهارتهای تخصصی نیروی انسانی جهت تمرکز بر روي فعاليتهاي پژوهشی تخصصي از مهمترین اهداف توسعه آموزشهای تخصصی در جهاددانشگاهی است.
* توسعه روابط و تعامل موثر با سازمانهاي دولتي و غير دولتي
معاونت آموزشی جهاددانشگاهی ضمن تعامل و ارتباط موثر با سازمانهای دولتی و غیر دولتی به منظور تحقق بخشی از اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه آموزش کارکنان، در تلاش است با بهرهگیری از تمام ظرفیتهای آموزشی این نهاد، ضمن ایجاد وحدت رویه، بستر و زمینههای جدید آموزشی را در واحدها و پژوهشکدههای جهاددانشگاهی فراهم نماید. انعقاد بيش از 170 تفاهمنامه آموزشی به منظور توسعه همكاريهاي متقابل از جمله فعاليتهاي مهم معاونت آموزشي جهاددانشگاهي به شمار ميآيد.
امضاء تفاهمنامه با وزارت نفت، سازمان صدا و سيما، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، هيات عالي گزينش، وزارت امور اقتصادي و دارايي، سازمان بسيج اساتيد كشور، سازمان فنيوحرفه اي،سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور، وزارت نیرو، شركت ملي گاز ايران، شبكه آموزش سيماي جمهوري اسلامي ايران، سازمان آموزشی، علمی فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)، موسسه فرهنگی اکو، سازمان هلال احمر، وزارت ارتباطات و فنآوری، بنیاد شهید و امور ايثارگران، سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي، سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، کمیته امداد امام خمینی(ره)، گمرك ايران، خانهكارگر جمهوري اسلامي، سازمان نظام مهندسي ساختمان و معدن، سازمان بهزيستي كشور، سازمان بازرسي كل كشور، وزارت دادگستري، سازمان منطقه آزاد قشم، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان بورس و اتاق اصناف ایران، بخشی از این فعالیتها به شمار میآید.
* آموزشهای کارکنان دولت، حرکت در مسیر تخصص،تحول و نوآوری
ارائه آموزشهاي كاركنان دولت شامل دورههاي توجيهي بدو خدمت، آموزش فناوري اطلاعات، دورههاي فرهنگي آموزشي، آموزشهاي شغلي و دورههاي آموزشي بهبود مديريت و... بخش دیگري از توانمندیهای آموزشی جهاددانشگاهیاست. آموزشهای شهرداریها و دهیاریها در سراسر کشور از جمله مهمترین آموزشهای کارکنان دولت بوده که در کنار برگزاری دورههای متعدد آموزشی برای شرکت ملي گاز، نفت، بانکها، راهنمایی و رانندگی، صنایع دفاع، اتحادیه اتوبوسرانی و همچنین برگزاری دورههای تخصصی حقوقی و مدیریتی برای مدیران ارشد سازمانها و نهادهای دولتی در قالب طرحهای سراسری، ملی و محلی بخشی از فعالیتهای شاخص جهاددانشگاهی در این زمینه به شمار می آیند.
* آموزشهای مجازی و الکترونیکی جهاددانشگاهی
آموزشهای مجازی جهاددانشگاهی با شعار "آموزش در هر زمان، در هرمکان، برای همگان" و با هدف بکارگیری ابزارهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی به منظور گسترش فرصتهای یادگیری و کمک به توسعه دانش و مهارت نيروي انساني با استفاده از روشهای پیشرفته و كارآمد آموزشی در سطح کشور، شکل گرفته است. برگزاري دورههاي آموزشي قرآن و ICDL، تأمين محتواي الكترونيكي دوره آموزشي كمكهاي اوليه و فوريتهاي پزشكي، تأمين محتواي الكترونيكي دورههاي دروس دانشگاهي، تامين محتواي الكترونيكي عمران، معماري، زبان انگليسي و كارآفريني سلامت، برگزاري دوره آموزشي طرح سلمان، كارگاه آموزشي پدافند غير عامل سايبري، كارگاه آموزشي آگاهيرساني امنيتي در سه سطح مقدماتي، مياني و پيشرفته و سيستم ارتباطي چند رسانهاي بخشي از فعاليتهاي جهاددانشگاهي در حوزه آموزشهاي مجازي به شمار میروند.
* آموزشهاي بينالمللي
جهاددانشگاهي با هدف صدور مفاهيم و ارزشهاي ديني، فرهنگي و انقلابي در خارج از كشور و توسعه فعاليت آموزشي در گستره بينالملل و تعامل علمي با مراكز معتبر جهاني اقدام به تدوين و برگزاري دورههاي آموزشي بينالمللي نموده است. عقد قرارداد با موسسه NIIT، برگزاري دورههاي آموزشي مشترك در زمينه ليزر پزشكي با انستيتو تحقيقات مسكو، دورههاي آموزشي فلوشيپ ليزري با آلمان، دورههاي آموزشي نرمافزار با دانشگاه كلگري كانادا، دورههاي آموزش تخصصي ايمپلنت با انجمن ايمپلنت كانادا، دورههاي آموزشي طب سنتي با دانشگاه همدرد هند و دورههاي آموزشي كارآفريني و مهارتهاي كسب و كار با سازمانهاي بينالمللي بخشي از فعاليتهاي بينالمللي جهاددانشگاهي در حوزه آموزش به شمار ميآيند.
* سيستم يكپارچه مجازي فرآيندهاي آموزشي
جهاددانشگاهي با هدف يكپارچهسازي فرآيندهاي آموزشي در سراسر كشور و نظارت و ارزيابي كاربردي در خصوص برگزاري دورههاي آموزشيتخصصيكوتاهمدت واحدهاي جهاددانشگاهي اقدام به تهيه نرمافزارهاي جامع ثبتنام و آزمون نموده و تمامي واحدها ملزم به استفاده از اين نرم افزارها ميباشند. به اين ترتيب تمامي فرآيندهاي آموزشي فراگيران جهاددانشگاهي اعم از: اطلاعرساني برنامههاي آموزشي، ثبتنام، حضور و غياب، صدورگواهينامهها، صدوركارنامه، برگزاريآزمون، نظرسنجي، گزارشگيري و... به صورت سراسري و آنلاين امكان پذير ميباشد. همچنین آخرین اخبار و اطلاعات دورههای آموزشی و کارگاههای عمومی و تخصصی واحدهای جهاددانشگاهی از طريق پرتال آموزشي اين نهاد به آدرس www.jde.ir اطلاعرساني ميگردد.