به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، محسن پویان مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی استان با اشاره به اینکه خراسان جنوبی بالغ بر 15000 هکتار سطح زیر کشت و تولید حدود 50 تن زعفران در سال، رتبه دوم تولید این گیاه دارویی در کشور را دارا می باشد، گفت: متوسط عملکرد زعفران در استان کمتر از 5/3 کیلوگرم در هکتار است.
وی بیان کرد: با وجود محدودیت هایی که در اصلاح این گیاه تریپلوئید وجود دارد استفاده از روش های زراعی از جمله کاشت بنه های بزرگ و مرغوب و تامین مناسب مواد غذایی مورد نیاز زعفران ممکن است سبب دستیابی به عملکردهای بالای 30 کیلوگرم در هکتار شود.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: این موضوع باعث شده است تا بسیاری از زعفران کاران به استفاده از بهبود دهنده های رشد موجود در بازار که تقریبا تمامی آنها وارداتی هستند روی آورند.
پویان عنوان کرد: در مقاله ارائه شده توسط گروه پژوهشی بهینه سازی تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی به هفتمین کنگره ملی گیاهان دارویی که در اردیبهشت ماه سال جاری در شیراز برگزار خواهد شد، کارایی نوعی امولسیون آلی-معدنی بنام اُمیک که توسط متخصصان بومی استان خراسان جنوبی تولید شده است، در مقایسه با روش های متداول تغذیه زعفران مورد بررسی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه نتایج حاصل از تحلیل پارامترهای مدل های رگرسیونی در این مطالعه، نشان دهنده تاثیر مطلوب امولسیون اُمیک در بهبود عملکرد زعفران نسبت به انواع مشابه خارجی آن بود، افزود: همچنین مشخص شد که استفاده از بنههای مرغوب با وزن 8 تا 12 گرم برای افزایش عملکرد زعفران در خراسان جنوبی بسیار حایز اهمیت است.
مدیر پروژه دهکد گیاهان دارویی جهاددانشگاهی استان یادآور شد: انجام مطالعات تکمیلی در خصوص امولسیون امیک که به همراه مکمل آن با نام تجاری شیلد مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند به ترغیب زعفران کاران برای استفاده از این محصول دانش بنیان بومی و در نتیجه حمایت از تولیدات داخلی منجر شود.
گفتنی است، این مقاله در برگیرنده بخشی از نتایج طرح "بررسی کارایی ترکیب توام دو امولسیون امیک و شیلد در مقایسه با روش های متداول در بهبود عملکرد زعفران" است که با همکاری جهاددانشگاهی خراسان جنوبی و شرکت بنیادین فراور سبز گستران در حال اجراست.